Onregelmatig werk en werken in ploegendienst is topsport!

Een groot aantal lichaamsprocessen wordt aangestuurd door de biologische klok. Onregelmatige werktijden/ploegendienst kunnen ervoor zorgen dat het bioritme verstoord raakt. Het lichaam functioneert volgens een 24 uurs-ritme en is gewend aan het ritme van activiteit overdag en rust tijdens de nacht. De biologische klok probeert zich aan te passen aan de nieuwe situatie, maar dat lukt vaak niet volledig. Hierdoor kunnen lichaamsprocessen ontregeld raken, wat zich uit in bijvoorbeeld een verstoorde slaap, verstoorde hormoonhuishouding en een verstoord herstelvermogen.

Daarom is het zo moeilijk om fit en gezond te blijven bij onregelmatige werk of ploegendiensten. Ondersteun je medewerkers hierbij. Zij zullen fitter voelen en veiliger hun werk kunnen doen. Je kunt niet de onregelmatigheid weg nemen maar je kunt er wel als werkgever voor zorgen dat medewerkers er beter mee om kunnen gaan. Er zijn oplossingen voor!

 

Meer overgewicht onder ploegendienstmedewerkers

Werknemers in nachtdiensten lijden vaker dan gemiddeld aan overgewicht of ernstig overgewicht (obesitas). Vaak ontbreekt het hen aan kennis welke voeding het beste past bij de nachtdienst. Overgewicht kan leiden tot hoge bloeddruk, hoge cholesterol, diabetes type 2 en hart- en vaatziektes.

 

infographic-ploegendienst.png

MyDailyLifestyle, gespecialiseerd in ploegendienst medewerkers!

MyDailyLifestyle heeft veel expertise en jarenlange ervaring in het coachen en ondersteunen van medewerkers met onregelmatige werktijden of die in ploegendiensten werken. Denk aan productiemedewerkers met een volcontinu rooster, mensen in de zorg en openbaarvervoer medewerkers. Wij zorgen ervoor dat medewerkers beter om gaan met hun onregelmatigheid zodat zij zich gezonder en fitter voelen.

 

kenmerken-nachtwerk.png

Slaapproblemen

Werknemers in de nachtdienst bouwen ’s nachts een slaaptekort op dat kan leiden tot slaperigheid tijdens de dienst, vermoeidheid en concentratieproblemen. Door de biologische klok lukt het slapen overdag vaak niet goed en stapelt het slaaptekort zich op.

Het cognitief functioneren gaat achteruit door slaapproblemen. Men is minder alert, kan zich slechter concentreren en heeft meer moeite om dingen te onthouden. De werkprestaties hebben hieronder te lijden: er worden vaker fouten gemaakt tijdens het werk en ook de veiligheid op en rond het werk kan in het gedrang komen. Het risico op werkgerelateerde ongelukken en verwondingen als gevolg van slaaptekort is naar schatting 35% hoger dan bij een normale slaapduur; bij een verminderde slaapkwaliteit is het risico 46% hoger dan bij een normale slaapkwaliteit.

Los van de nachtdiensten, lijkt een tekort aan slaap ook bij te dragen aan een verhoogd risico op het ontstaan van diabetes mellitus (type 2) en hart- en vaatziekten.

Bron: Gezondheidsraad. Gezondheidsrisico’s door nachtwerk. Gezondheidsraad, Den Haag 2017; Publicatienr. 2017/17

Wat kun je als werkgever doen?

Wees proactief om problemen te voorkomen, ook bij jongere medewerkers. Geef medewerkers aandacht en ondersteuning en laat zien dat je het belangrijk vindt dat medewerkers fit en vitaal hun werk kunnen doen. Door een gezonder gewicht, voldoende beweging, goed slapen en regelmatige ontspannen kunnen medewerkers al binnen enkele weken hun immuunsysteem versterken, hun energielevel verhogen en verkleinen zij het risico op diabetes en hart- en vaatziekten.

Workshops voor de hele ploeg

Met onze interactieve workshops leren wij ploegendienst medewerkers om beter om te gaan met de wisselende werktijden.  

Uw eetpatroon en ploegendienst: Wat zijn de verschillen in eetpatroon bij onregelmatigheid? Wat kan het beste gegeten worden tijdens de nachtdienst? Wat is een gezond alternatief voor vette snacks?

Slaap lekker, ook met onregelmatige diensten: Een uitleg over hoe de biologische klok het lichaam aanstuurt is een eye-opener. Vermoeidheid, de bijbehorende signalen en wat de medewerkers daar zelf aankunnen doen worden besproken. Hoe kan ik beter slapen na een nachtdienst?

Beweging, goed voor lichaam en geest: Laat de  medewerkers ervaren dat beweging goed is voor lichaam en geest! Door regelmatig te bewegen voelt men zich fitter en kan men beter met onregelmatigheid omgaan.

 

ploegendienst1.jpg

Persoonlijke coaching op leefstijl, gezondheid en om te gaan met onregelmatigheid

MyDailyLifestyle biedt doelgerichte leefstijl interventies speciaal voor ploegendienstmedewerkers. Onze coaches zijn gespecialiseerd om mensen in ploegendiensten te begeleiden en hebben medewerkers gecoacht in bedrijven zoals bijvoorbeeld: NS, Abbott, TataSteel, RET, HTM, Sectorinstituut Transport en Logistiek, DSM, Strukton, AkzoNobel en BAM.

Wij coachen op de specifieke diensten en doelen van de medewerker. Met hulp van onze handige App, kunnen medewerkers gemakkelijk hun eet-, beweeg- en/of slaappatroon bijhouden. Zo krijgt coach inzicht in de situatie van de medewerker en daarop specifiek adviseren en coachen. De medewerkers ontvangen voorbeelddagmenu’s, beweegschema’s en slaapschema’s die bij hun diensten passen. Daarnaast tips en adviezen die passen bij hun biologische klok en de moeilijkheden rondom ploegendiensten. Afhankelijk van de doelen en persoonlijk situatie van de medewerker kunnen zij kiezen uit de volgende programma’s:

Proactief

Deze programma’s duren 8 weken en zijn geschikt voor medewerkers die een verbetering willen maken in hun voeding, beweging en/of slaap.

Preventief

Deze programma’s duren 12 weken en zijn geschikt voor medewerkers  met overgewicht die willen afvallen en fitter willen worden.  

Curatief

Deze programma’s duren 24 weken en zijn geschikt voor medewerkers  met obesitas en/of gezondheidsproblemen zoals hoog bloedruk, hoge cholesterol, diabetes type 2 of hart- en vaatziektes. 

Bij alle programma’s is er ook de mogelijkheid om een slaap module te volgen of een apart slaap programma te volgen speciaal voor ploegendienst medewerkers.

programmaresultaat.jpg

Resultaten interventies gericht op ploegendienst

Onze gespecialiseerde en persoonlijke coaching programma’s leveren een verbetering in gezondheid, conditie, energielevel, fitheid op het werk en kwaliteit van leven. Met deze interventies van leefstijlverandering verbetert de productiviteit én inzetbaarheid van je medewerkers. De resultaten worden geanonimiseerd gedeeld. Op 1 A-4tje wordt zichtbaar wat de winst is voor de medewerker maar ook voor het bedrijf! 

Hoe kunnen wij jouw organisatie helpen?

Door de juiste interventie in te zetten, helpen wij jouw medewerkers beter om te gaan met hun onregelmatige diensten. Om de werknemers te motiveren kunnen wij aan het begin van een interventie enkele inspirerende workshops aanbieden. Dat kan fysiek op locatie of als webinar.

Gezonde medewerkers maken een gezond bedrijf! Wil je meer weten? Vraag een brochure aan of neem contact met ons op via info@mydailylifestyle.com of bel 0346-286240.

 

Naam
Vul a.u.b. uw naam in

Functie
Vul a.u.b. uw functie in

Organisatie
Vul a.u.b. uw organisatie in

Email
Vul a.u.b. uw emailadres in

Telefoonnummer
Invalid Input
Brochure(s)
Selecteer a.u.b. een of meer brochures

Invalid Input

Een afspraak is altijd kosteloos en vrijblijvend.

MyDailyLifestyle is ISO 9001 gecertificeerd

ISO 9001 certificering betekent dat wij een kwaliteits­management­systeem (QMS) hebben om een hoge klanttevredenheid te leveren en bedrijfscontinuïteit te garanderen.

Ons team

team

Contact

MyDailyLifestyle
Bisonspoor 332
3605 JT Maarssen
Tel: 0346 28 62 40
info@mydailylifestyle.com

Kleine aanpassingen, groot verschil