Nieuw voor 2024! Ga naar de vitaliteitskalender voor het voorjaar en plan jouw evenement!Ga naar de kalender

Onregelmatig werk en werken in ploegendienst is topsport!

Een groot aantal lichaamsprocessen wordt aangestuurd door de biologische klok. Onregelmatige werktijden/ploegendienst kunnen ervoor zorgen dat het bioritme verstoord raakt. Het lichaam functioneert volgens een 24 uurs-ritme en is gewend aan het ritme van activiteit overdag en rust tijdens de nacht. De biologische klok probeert zich aan te passen aan de nieuwe situatie, maar dat lukt vaak niet volledig. Hierdoor kunnen lichaamsprocessen ontregeld raken, wat zich uit in bijv. een verstoorde slaap, verstoorde hormoonhuishouding en een verstoord herstelvermogen

 ploegendienst-1.png

Meer overgewicht onder ploegendienstmedewerkers

Werknemers in nachtdiensten lijden vaker dan gemiddeld aan overgewicht of ernstig overgewicht (obesitas). Vaak ontbreekt het hen aan kennis welke voeding het beste past bij de nachtdienst. Overgewicht kan leiden tot hoge bloeddruk, hoge cholesterol, diabetes type 2 en hart- en vaatziektes.

MyDailyLifestyle, gespecialiseerd in ploegendienst medewerkers!

MyDailyLifestyle heeft veel expertise en jarenlange ervaring in het coachen en ondersteunen van medewerkers met onregelmatige werktijden of die in ploegendiensten werken. Denk aan productiemedewerkers met een volcontinu rooster, mensen in de zorg en openbaarvervoer medewerkers. Wij zorgen ervoor dat medewerkers beter om gaan met hun onregelmatigheid zodat zij zich gezonder en fitter voelen.

 

programmaresultaat.jpg

Resultaten

Onze gespecialiseerde en persoonlijke coaching programma’s leveren een verbetering in gezondheid, conditie, energielevel, fitheid op het werk en kwaliteit van leven. Met deze interventies van leefstijlverandering verbetert de productiviteit én inzetbaarheid van je medewerkers. De resultaten worden geanonimiseerd gedeeld. Op 1 A-4tje wordt zichtbaar wat de winst is voor de medewerker maar ook voor het bedrijf! 

kenmerken-nachtwerk.png

Slaapproblemen

Werknemers in de nachtdienst bouwen ’s nachts een slaaptekort op dat kan leiden tot slaperigheid tijdens de dienst, vermoeidheid en concentratieproblemen. Door de biologische klok lukt het slapen overdag vaak niet goed en stapelt het slaaptekort zich op.

Het cognitief functioneren gaat achteruit door slaapproblemen. Men is minder alert, kan zich slechter concentreren en heeft meer moeite om dingen te onthouden. De werkprestaties hebben hieronder te lijden: er worden vaker fouten gemaakt tijdens het werk en ook de veiligheid op en rond het werk kan in het gedrang komen.

Het risico op werkgerelateerde ongelukken en verwondingen als gevolg van slaaptekort is naar schatting 35% hoger dan bij een normale slaapduur; bij een verminderde slaapkwaliteit is het risico 46% hoger dan bij een normale slaapkwaliteit.

Bron: Gezondheidsraad. Gezondheidsrisico’s door nachtwerk. Gezondheidsraad, Den Haag 2017; Publicatienr. 2017/17

Wat kun je als werkgever doen?

Wees proactief om problemen te voorkomen, ook bij jongere medewerkers. Geef medewerkers aandacht en ondersteuning en laat zien dat je het belangrijk vindt dat medewerkers fit en vitaal hun werk kunnen doen. Door een gezonder gewicht, voldoende beweging, goed slapen en regelmatige ontspannen kunnen medewerkers al binnen enkele weken hun immuunsysteem versterken, hun energielevel verhogen en verkleinen zij het risico op diabetes en hart- en vaatziekten.

Workshops voor de hele ploeg

Uw eetpatroon en ploegendienst: Wat zijn de verschillen in eetpatroon bij onregelmatigheid? Wat kan het beste gegeten worden tijdens de nachtdienst? Welke tussendoortjes houden fit en alert?

Slaap lekker, ook met onregelmatige diensten: Een uitleg over hoe de biologische klok het lichaam aanstuurt is een eye-opener. Vermoeidheid, de bijbehorende signalen en wat de medewerkers daar zelf aan kunnen doen worden besproken. Hoe kan ik beter slapen na een nachtdienst?

Beweging, goed voor lichaam en geest: Door regelmatig te bewegen voelt men zich fitter en kan beter worden omgegaan met onregelmatigheid.

ploegendienst1.jpg

Persoonlijke coaching op leefstijl, gezondheid en onregelmatigheid

Wij coachen op de specifieke diensten en doelen van de medewerker. Met onze App, kunnen medewerkers gemakkelijk hun eet-, beweeg- en/of slaappatroon bijhouden. Zo krijgt de coach inzicht in de persoonlijke situatie van de medewerker en kan daarop specifiek adviseren en coachen. De medewerkers ontvangen voorbeelddagmenu’s, een beweegschema en slaapschema passend bij hun diensten. Daarnaast tips en adviezen die passen bij hun biologische klok en de moeilijkheden rondom ploegendiensten. Bij alle programma’s bestaat de mogelijkheid om een slaap module te volgen of een apart slaap programma te volgen speciaal voor ploegendienst medewerkers. Afhankelijk van de doelen en persoonlijke situatie van de medewerker kunnen zij kiezen uit de volgende programma’s:

 

Proactief

8 weken programma's geschikt voor medewerkers die een verbetering willen maken in hun voeding, beweging en/of slaap.

Preventief

12 weken programma's geschikt voor medewerkers met overgewicht die willen afvallen en fitter willen worden.  

Curatief

24 weken programma's geschikt voor medewerkers met obesitas en/of gezondheidsproblemen zoals: hoge bloedruk, hoge cholesterol, diabetes type 2 of hart- en vaatziektes. 

Hoe kunnen wij jouw organisatie helpen?

Door de juiste interventie in te zetten, helpen wij jouw medewerkers beter om te gaan met hun onregelmatige diensten. Om de werknemers te motiveren kunnen wij aan het begin van een interventie enkele inspirerende workshops aanbieden. Dat kan fysiek op locatie of als webinar.

Gezonde medewerkers maken een gezond bedrijf! Wil je meer weten? Vraag een brochure aan of neem contact met ons op via info@mydailylifestyle.com of bel 0346-286240.

Naam
Vul a.u.b. uw naam in

Functie
Vul a.u.b. uw functie in

Organisatie
Vul a.u.b. uw organisatie in

Email
Vul a.u.b. uw emailadres in

Telefoonnummer
Invalid Input
Brochure(s)
Selecteer a.u.b. een of meer brochures

Invalid Input

Een afspraak is altijd kosteloos en vrijblijvend.

MyDailyLifestyle is ISO 9001 gecertificeerd

ISO 9001 certificering betekent dat wij een kwaliteits­management­systeem (QMS) hebben om een hoge klanttevredenheid te leveren en bedrijfscontinuïteit te garanderen.

Kleine aanpassingen, groot verschil