Ondersteun je werknemers tijdens de overgang
De feiten: 1,6 miljoen werkende vrouwen zijn in de overgangsleeftijd. 80% ervaren overgangsklachten waarvan 33% ernstige klachten. Daarnaast is het verzuim van 45+ vrouwen hoger dan bij mannen: 4,9 verzuimdagen per 100 werkdagen versus 3,7 dagen onder mannelijke werknemers*.
Op het werk wordt nauwelijks over de overgang gesproken. Vrouwen zelf, maar ook leidinggevenden (h)erkennen overgangsklachten onvoldoende. Bij 71% van de organisaties is te weinig kennis over de overgang en de bijbehorende klachten bij de medewerkers (poll MyDailyLifestyle). Om over voldoende vrouwelijk talent en arbeidspotentieel te beschikken en arbeidsuitval te voorkomen, is aandacht voor de overgang cruciaal.
* Bron: Standpunt overgang en werk 2021 en Sarrel 2015
Vrouwen in de overgang behouden voor de arbeidsmarkt
Tijdens de overgang vinden er verschillende fysieke, mentale en sociale veranderingen plaats. De arbeidsproductiviteit en -prestatie zijn slechter bij vrouwen met overgangsklachten. Zij hebben acht keer meer kans op een slechter werkvermogen*. Vrouwen vinden het belangrijk als de werkgever dit (h)erkent. Door de overgang uit de taboesfeer te halen en erover te mogen praten voelen vrouwen zich gehoord en begrepen. De werkgever is erbij gebaat om werknemers in de overgang te ondersteunen, waarmee een groep ervaren professionals behouden blijft op de arbeidsmarkt.
Laat vrouwen zich gehoord voelen en hun kracht terugvinden
Veel overgangsklachten hebben ook impact op het werk zoals: slecht slapen, stemmingswisselingen, depressieve gevoelens, concentratie- en geheugenproblemen en opvliegers tijdens het werk.
Daarnaast is de arbeidsproductiviteit en arbeidsprestatie slechter bij vrouwen met overgangsklachten vergeleken met vrouwen zonder overgangsklachten.
Volgens TNO ervaren 55% van de vrouwelijk medewerkers in de overgang een negatieve invloed op het werk. Gehoord worden en weten hoe klachten te verminderen zal de kwaliteit van leven verbeteren en ziekteverzuim verlagen.
Hoe kan MyDailyLifestyle helpen?
Met onze gecertificeerde leefstijlcoaches en overgangsconsulenten kunnen wij jullie vrouwelijke medewerkers ondersteunen in deze fase van hun leven. Een overgangsconsulent is een BIG geregistreerde verpleegkundige die een geaccrediteerde post-HBO opleiding voor overgangsconsulent heeft afgerond. Een leefstijlcoach is een Kabiz geregistreerde coach die een geaccrediteerde post-HBO opleiding voor leefstijl heeft afgerond.
Wij bieden de volgende diensten aan:
- Workshop Werk en overgang: wij bieden twee varianten van deze workshop, gegeven door een leefstijlcoach of door een overgangsconsulent. Wilt u dat de medewerkers in een laagdrempelige en interactieve setting in gesprek gaan over werk, de overgang, en hoe hiermee om te gaan? Kies dan voor de workshop begeleid door een ervaren leefstijlcoach. Of bent u op zoek naar verdiepende (medische) informatie over de overgang? Dan is de workshop gegeven door een overgangsconsulent de beste keuze.
- Workshop Werk en overgang voor leidinggevenden: Inzicht geven aan leidinggevenden over de overgang en de mogelijke effecten op het werk. Zij leren klachten herkennen en het gesprek over de overgang aan te gaan. Voor blijvende cultuurverandering.
- Gesprek met de overgangsconsulent: De meerderheid van vrouwen heeft behoefte aan adviezen en ondersteuning. * Ondersteun je medewerkers door individuele gesprekken met een overgangsconsulente bieden. De werknemer kan persoonlijke vragen stellen, klachten bespreken en krijgt een advies op maat.
- Persoonlijke coaching programma: De overgang - van klacht naar kracht: een modulaire programma waarbij je medewerker de keuze heeft uit vier modules: voeding, slaap, mentaal welbevinden en beweging om beter om te gaan met de overgang. Incl. coaching door een leefstijlcoach.